Mijn boekentips

Voor beginnende hardlopers

Ik heb geen zin van Annemerel de Jongh (2017). Dit boek staat vol motiverende verhalen van Annemerel en van bekende en onbekende hardlopers. Over het hardlopen in de stromende regen, in de vrieskou, na oud en nieuw die niet iets te gezellig was. Na het lezen van deze verhalen wordt je overhaalt om wel dat stapje van de bank naar de deur te maken.

Lopen zonder poespas; handboek voor de beginnende hardloper en zij die het nog één keer willen proberen van Rob Veer (2021). Dit boek richt zich op de basics van hardlopen en houdt de poespas voorlopig buiten de deur. Je leert waar het echt om gaat: om regelmaat, om geduld, om zelfkennis en leren omgaan met een schema.

Rennen met Gregory Sedoc van Gregory Sedoc (2020). Eigenlijk doet iedereen op de hele wereld aan atletiek. Je loopt elke dag, of je rent of jogt een stukje. Daar kun je natuurlijk een wedstrijd van maken. Het is geweldig om ergens de beste in te zijn, maar het is ook gewoon superleuk om een estafette te lopen met z’n vieren, om je persoonlijke grenzen te verleggen, om te merken dat je beter, sneller bent geworden. Dit boek is voor kinderen geschreven en is een leuke kennismaking met de (baan)atletiek.

Boeken met schema’s voor prestatiegerichte lopers

De tien, de halve en de hele; handboek voor de prestatiegerichte hardloper van Rob Veer (2018). ‘De tien, de halve en de hele’ is hét handboek voor prestatiegerichte hardlopers. Het bevat alles wat hardlopers, die zichzelf wil verbeteren, moeten weten. Geen droge theorie (hoewel het soms onvermijdelijk is om even de diepte in te gaan) maar heldere teksten met steeds een vertaalslag naar de praktijk. Wie graag de trainingsarbeid vertaalt in een beter uithoudingsvermogen en snellere tijden, vindt hier alle kennis die daarvoor nodig is. Ik heb gekozen voor een brede en toegankelijke opzet waardoor de inhoud even zo relevant is voor beoefenaars van andere duursporten en hun trainers. 

Looptraining van A tot Z; van de juiste uitrusting tot de voorbereiding op de marathon: complete knowhow en uitgewerkte trainingsschema’s voor de gedreven hardloper van Paul van den Bosch (2013). Looptraining is een van de beste manieren om aan je conditie en gezondheid te werken. Al wat je nodig hebt, is een paar goede loopschoenen, de juiste kleding en een gezonde portie doorzettingsvermogen. Maar als je eenmaal met looptraining begint, zul je merken dat je steeds meer wilt. Vijf kilometer worden er tien, en algauw wil je misschien deelnemen aan een loopwedstrijd, of zelfs een marathon. Dit soort wedstrijden vraagt echter om een degelijke voorbereiding en trainingsopbouw. Laat je daarom adviseren en begeleiden door een professionele coach. In dit boek vertelt Paul Van Den Bosch, trainer van verschillende topatleten, je alles wat je moet weten om je looptraining op een efficiënte en verantwoorde manier aan te pakken, of je nu een beginnende jogger bent of een getrainde hardloper. In dit praktische handboek koppelt hij zijn jarenlange ervaring aan de allernieuwste wetenschappelijke bevindingen en geeft hij een duidelijk antwoord op de meest gestelde vragen.

Trainen als een topatleet; hoe ik mezelf in 16 weken klaarstoom voor de marathon van Annemerel de Jongh (2018). Wat gebeurt er als je vier maanden traint, eet en leeft als een topsporter? Na tien marathons waarbij het niet altijd even lekker ging, vindt Annemerel het tijd voor grof geschut. Wat gebeurt er als ze een keer écht gaat leven zoals een topsporter dat doet? Dus: trainen onder toeziend oog van een coach, goed en gezond eten, gesprekken voeren met een sportpsycholoog en je fitheid monitoren bij een sportarts. Als je alle omstandigheden zo gunstig mogelijk maakt, wat gebeurt er dan met je trainingen, je lijf en uiteindelijk met je wedstrijd? In 16 weken laat Annemerel zich klaarstomen voor de marathon van Berlijn 2018 en in dit boek deelt ze haar ervaringen, tips en tricks zodat ook jij een betere en snellere loper kunt worden.

Populair wetenschappelijke boeken over lopen.

Het geheim van hardlopen van Hans van Dijk en Ron van Megen (2014). In Het Geheim van Hardlopen worden alle factoren ontcijferd die van belang zijn voor hardlopen en een goede conditie. De invloed van alle factoren wordt in 61 hoofdstukken helder en op populaire geschreven wijze uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden. Het boek gaat in op de techniek en wetenschap achter het hardlopen en is geschreven door twee ingenieurs die civiele techniek hebben gestudeerd aan de TU Delft.

Hardlopen met power van Hans van Dijk en Ron van Megen (2016). Hardlopen met Power! is het vervolg van de bestseller Het Geheim van Hardlopen en beschrijft de nieuwste inzichten over het trainen en racen met een vermogensmeter: Chris Froome doet het al jaren en Mo Farah gaat nu ook aan de slag! Hoeveel Watt is je vermogen eigenlijk bij hardlopen en hoe kun je die kennis gebruiken om efficiënter te lopen en successen te boeken in de training en de wedstrijd? Het wordt allemaal uitgelegd in dit boek geschreven door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Boeken over blessurevrij lopen

Bewust hardlopen; meer loopplezier en minder belasting van Ronald Valkenburg en Elma Sandee (2017). Valkenburg en Sandee pleiten in dit grondig herziene boek onverminderd voor meer bewustwording van zowel de mentale als fysieke aspecten van het hardlopen. De huidige trainingsleer is voornamelijk gericht op langer en harder lopen. Overbelasting en verlies van plezier in het lopen liggen zo op de loer. Bewust Hardlopen gaat niet mee in die aanpak. De auteurs combineren ervaringen en inzichten uit de (sport)fysiotherapie, leefstijlcoaching en hardlooptraining tot een heel nieuwe benadering, waarbij het individu centraal staat. Met meer loopplezier en een betere conditie als gevolg.

Blessurevrij lopen; ontdek je ideale loophouding in 5 stappen en vermijd blessures van John Rooms (2018). Ontdek je ideale loophoudingen in 5 stappen en vermijd blessures. Hardlopen is gezond, tot de kilometers hun tol eisen. Door de vrij grote impact van hardlopen krijgt ons lichaam het zwaar te verduren, vaak met overbelasting en blessures tot gevolg. Veel van die ongemakken komen voort uit een slechte loopstijl. Vergeet dus die hiellanding want sportreflexoloog John Rooms biedt een plan van aanpak – geschikt voor iedere hardloper, ongeacht het niveau – om je eigen loopstijl te observeren en je natuurlijke, optimale loopbeweging te herontdekken.

Boeken met recepten

Eet als een atleet; hardloopeditie van Titia van der Stelt, Vera Wisse (2020). In deze hardloop editie van ‘Eet als een atleet’ leer je hoe je een gezond en voedzaam eetpatroon creëert rondom je trainingen en wedstrijden. In vijf direct toepasbare stappen ontdek je hoe je een snellere tijd of langere afstand kan hardlopen aan de hand van praktische informatie. Want wat ga je wanneer eten, hoe herstel je goed en wat zijn voorbeelden van gezonde én lekkere recepten? En hoe pas je het aan op jouw specifieke behoeftes? Alle hardloop tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en geven je een compleet beeld van wat wel én niet goed is voor je lichaam. Eet als een atleet: hardloop editie is geschreven door 2 toppers uit het I’m a Foodie team op het gebied van sportdiëtetiek, performance & wetenschap: Vera Wisse (Praktijk Diëtetiek en Sportdiëtetiek) & Titia van der Stelt (Voedingconditie).

Dafne likes kookboek van Dafne Schippers en Sanne Schippers (2017). Dafne LIKES kookboek staat vol met gezonde recepten, gemaakt van verse ingrediënten die snel op tafel staan en nog razend lekker zijn ook. Dafne geeft aan wat je het beste kunt eten voor en na het sporten. Ook geeft ze tips voor een aantal supersnelle snacks. Een belangrijke plek in het boek wordt bovendien ingenomen voor feestelijke en makkelijke menu’s voor het hele gezin, iets wat voor de atlete zelf van grote waarde is. De recepten worden aangevuld met persoonlijke achtergrondverhalen waardoor het boek een mooie inkijk biedt in haar dagelijks leven. Inspiratie voor haar recepten doet Dafne op tijdens haar sportreizen naar het buitenland. Op haar veelgelezen blog ‘Dafne Likes’ post ze geregeld – samen met haar zus Sanne – gezonde, snelle, simpele en wereldse recepten.

Het hardlopers kookboek van Miriam van Reijen en Barbara Kerkhof (2013). Dit is een kookboek voor lopers die zichzelf graag uitdagen en verbeteren. Hardlopers die best een wijntje of een biertje lusten op zijn tijd, maar dan wel willen weten of en hoe dit hun prestaties beïnvloedt. Hardlopers die overigens ook gerust een fles bietensap soldaat durven maken als ze daar sneller van gaan lopen. In dit boek kun je antwoorden verwachten op vragen als: Is gezond ook altijd het beste voor een sporter? Kun je met de juiste voeding blessures voorkomen of sneller doen genezen? Wat moet je wel en vooral niet eten voor een belangrijke wedstrijd? Wat is nu de ultieme post-trainingssnack?

Verhalen van lopers

Altijd verder van Dolf Jansen (2014). Eigenlijk heb ik nooit een baan gehad. Een echte baan. Wat dat betreft ben ik net een topsporter.’ Dolf Jansen (bouwjaar ’63, 61 kilo, rusthartslag 38) is een fervent hardloper. Hij loopt vaak, ver en al zo’n 29 jaar. Is het dan, na zo’n 115.000 kilometer, niet eindelijk tijd om te vertellen waarom? En waar? En hoe hard, hoe mooi, hoe lekker, hoe zwaar? Dolf vindt van wel. Altijd verder gaat over de pijn van het tempo, het branden van de longen, het schroeien der spieren, het snijden van de wind, het kraken van de voeten, het piepen van de liezen. En wat er verder allemaal zo vreselijk lekker is aan hardlopen… 

Loopgek van Wim Derksen (2012). Als je één marathon hebt gelopen, wil je een volgende proberen. Als je een paar marathons hebt gelopen, wil je je aan een bergmarathon wagen; en daarna wil je nog meer, verder dan die magische grens van 42.195 kilometer. En ergens in dit traject word je loopgek.Wim Derksen is zo’n loopgek. Hij traint vijfmaal per week en loopt duizenden kilometers per jaar. Hij moet wel, zijn lichaam kan niet meer zonder. Maar marathons moet je leren lopen. Je moet eenmaal met bloedende tepels over de finish zijn gekomen. Je moet een keer blaren hebben gekregen omdat je die mooie nieuwe sokken hebt aangetrokken. Alleen als je leert van je fouten kan je meer genieten, sneller worden en langere afstanden lopen. In Loopgek beschrijft Wim Derksen aan de hand van kleurrijke, persoonlijke verhalen hoe hij heeft geleerd om marathons te lopen. Hij vertelt niet alleen over de techniek van het lopen, maar is ook openhartig over hoe verslavend en allesoverheersend zijn loopgekte is voor hemzelf en zijn gezin. Wim Derksen (1952) is hoogleraar bestuurskunde in Rotterdam en heeft een advies- en onderwijspraktijk binnen de overheid.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *